mnermes Masennus, mielettömyys ja medikalisaatio

Kaikki blogit puheenaiheesta Jääviys

Uusi oikeuskansteri kaalimaan pukiksi

Presidentti Niinistö on nimittänyt 23.5.2017 uudeksi oikeuskansleriksi Jaakko Jonkan jälkeen Tuomas Pöystin. Nimityksestä huolimatta Pöysti hoitaa nykyistä tehtäväänsä soten valmistelua tämän vuoden loppuun. Asetelma hipoo perustuslain rajoja. Miten päävalmistelija, jonka tehtävän tärkeyttä korostaa se, ettei hän voi ottaa tehtävää vastaan heti, voi jatkaa puolueettomana laillisuuden valvojana asiassa, jota itse on valmistellut. Jonkka siirtyi eläkkeelle huhtikuun lopussa.

Pääministeri, johtamisen taakka ja kanan pahnat

Ei ole epäilystäkään, ettei pääministeri Juha Sipilän asema olisi ongelmallinen, sillä hän ei elä platonisessa kulutuskommunismissa, jota antiikin filosofit vaativat poliitikoilta. Julkisten tehtävien hoitajilta edellytettiin sitoutumattomuutta maalliseen omaisuuteen, jotta he voisivat hoitaa tehtäviään puolueettomasti. Heidän piti olla vailla vaimoja ja lapsiakin, jotta he voisivat keskittyä valtion asioiden hoitoon. Siksi filosofikuninkaiksi haluttiin luontaisia filosofeja, ei liikemiehiä.

Kuka turvaisi miljonäärien perusoikeudet?

Juha Sipilän omaisuus ja siitä johtuvat kytkökset ovat taas viikon puheenaihe. Iltalehti (10.1.) nosti uusimpana esille pääministeri Sipilän johtaman vienninedistämismatkan Intiaan, jossa mukana ollut yritys Chempolis ilmoitti 110 miljoonan euron tilauksesta matkan viimeisenä päivänä.

Sipilän yhteys yritykseen on hänen lastensa 5 prosentin omistusosuus Chempoliksesta.

Jäävi vai ei

Julkisuudessa on käyty keskustelua pääministerin mahdollisesta jääviydestä Terrafame rahoituksen suhteen. Pääministerin sukulaisten omistama Katera Steel –yhtiö on voittanut urakan tarjouskilpailussa valtion omistamalta Terrafamelta ja pääministeri on ollut päättämässä Terrafamen taloudellisesta tukemisesta valtion rahoituksella.

Pääministeri on kertonut olleensa tietämätön Katera Steel -yhtiön tarjouksesta Terrafamelle. Olen vahvasti pääministerin tukena asian suhteen niillä tiedoin, mitä olen julkisuudesta lukenut.

Sipilän vakuutuskuori suurempi jääviysongelma

Keskustelun käydessä kiivaana YLE:n ja sipilän suhteesta on onneksi mukaan tullut uudestaan keskustelu hänen vakuutuskuoristaan. Niiden merkitys on huomattavasti suurempi kuin yksittäinen Terrafameen liittyvä sukulaisten kauppa. Sipilällähän on miljoonaomaisuus vakuutuskuorissa, jotka ovat siis laillisia - ei siinä mitään. Kritiikkiä on paljon kohdistettu siihen, että tällä ajatellaan saatavan verohyötyjä ja voidaan siirtää verojen maksua tulevaisuuteen. Tämän ollessa laillista kyseessä on kuitenkin lähinnä eettinen kysymys.

Keskusta: kepulikonstien kuningas

Juonittelu on Suomen Keskustassa perinne. Se kuuluu puolueen yhteisökulttuuriin, ja maine on palanut kiinni keskustan poliitikoihin kuin karjakeittiöstä tuvan kyökkiin kärrätty ternimaito paistinpannuun.

Sipilän toimet Terrafamen rahoituksessa tutkittava poliisin toimesta

Juha Sipilän asema pääministerinä näyttäytyy hyvin erikoisena sen jälkeen kun kävi ilmi hänen olleen myöntämässä lisärahoitusta ja jatkoaikaa rahoitusneuvotteluille rahoitusvaikeuksista kärsivälle Terrafame Oy:lle, Sotkamon ihmeelle. Terrafame Oy osti Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan ja omaisuuserät yhtiön konkurssipesältä viime vuonna. Media sai äskettäin selville, että Sipilän lapsien ja muiden sukulaisten omistama firma Katera Steel Oy oli saanut ison tilauksen Terrafamelta.

Oliko oikeuskansleri jäävi Talvivaaran tapauksessa?

Kannattaa lukea aluksi antamani linkki.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F3%2F93362%2F5c75d87e34&t=...

Kyseisen artikkelin perusviesti on harvinaisen selvä. Oikeuskansleri ei katso, että hänen pienet Talvivaara-omistuksensa olisivat tehneet hänet jääviksi tekemään päätöksiä Talvivaaraa koskevissa asioissa. Otan suoran lainauksen hänen vastauksestaan.

Korhola keräilee vain sulkia hattuunsa

Vime päivien keskustelluin uutinen on syntynyt kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) tuulivoimapäätöksistä. Kissan nosti pöydälle entinen europarlamentaarikko ja eduskuntavaaliehdokas Eija-Riitta Korhola (kok.) alkuviikolla lähettämällään Twitter-viestillä.

Korholan mukaan Pekkarisen tytär Tuulimari Fareed ja hänen vävynsä Taamir Fareed ovat hyötyneet Pekkarisen elinkeinoministerinä tekemistä tuulivoimapäätöksistä tuntuvasti.

Lääkkeistä markkinoinnilla tehokkaita – tapaus essitalopraami

Suomen lääkelaitos Fimea julkaisi viime vuonna  kahden SSRI-masennuslääkkeen, essitalopraamin ja sitalopraamin arviointikoosteen (Fimea kehittää, arvioi ja informoi -julkaisusarja 6/2013 ).

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä